• Vo voľnej prírode psovité šelmy získavajú potravu lovom, spojeným s naháňaním, sledovaním a stopovaním koristi. Keďže človek psovi potravu poskytuje, psy už nelovia, ale niektoré „koristnícky“ sa prejavujúce jedince si prirodzenú korisť nahrádzajú „lovením“ obľúbenej hračky, čiže aportu. Preto psy tak nadšene behajú za hodenou loptičkou, pretože táto hra v nich vyvoláva prirodzenú túžbu dostihnúť unikajúcu korisť. Pes však pri správne volenej hre s aportom dokáže za ním nielen behať, ale ho samostatne vyhľadať, priniesť a odovzdať psovodovi, pretože aport je vždy spojený s psovodovým pachom.

    Vášnivého aportéra zdokonaľujeme tak, že k aportu začneme prikladať záujmovú látku s charakteristickým pachom, ktorý začne pes pri výcviku podvedome vnímať a spájať ho s aportovovaním. Takto docielime, že pes dokáže nájsť a priniesť nielen naše stratené predmety, ale pri správne volenom tréningu aj cudzie predmety zhodné s nasumovaným individuálnym pachom osoby alebo pachom nasumovaným z tzv. pachovej konzervy (pachovej vzorky uloženej v sterilizovanom, nepriedušnom obale), Pes takto môže vyhľadávať rôzne veci – napr. osobné predmety, nábojnice, zbrane, omamné látky, výbušniny, tabak, a pod.

    Náš kolega Braňo nám na cvičáku ukázal ako jeho sučka nemeckého ovčiaka dokáže aktívne hľadať tabak a tabakové výrobky, ukryté v uzatvorených debničkách či v dutinách auta (napr. v motorovom priestore).

    Tabakové výrobky ako lukratívny kontraband ukrývajú pašeráci v rôznych obaloch a dutinách dopravných prostriedkov, preto sa pes vyhľadávajúci tabak učí hľadať ho v rôznych úkrytoch.

    Psovod vždy navádza psa proti smeru vetra, aby hľadaný pach ľahšie zachytil a nasumoval.

     

    Ak pes nájde miesto, z ktorého unikajú molekuly hľadaného pachu, označí psovodovi jeho prítomnosť štekotom a hrabaním. Niektoré psy sú schopné úkryt aj rozhrýzť, len aby sa k „milovanému“ aportu dostali čo najrýchlejšie.

     

    Psovod po overení označeného miesta nálezu kontrabandu aport ukrytý za chrbátom šikovne odhodí a psa odmení intenzívnou hrou s aportom, aby v ňom túžbu po jeho hľadaní a označovaní upevnil.

     

    Mnohí ľudia si ešte stále myslia, že policajné psy hľadajú drogy preto, že im ich policajti pridávajú do krmiva. Tak ako drogy spravia z každého človeka, ktorý im podľahne, živú trosku, poškodili by a zabili každého služobného psa. Preto sa policajné psy učia hľadať tieto životu a zdraviu nebezpečné látky ich prikladaním k aportu.

    A malá poznámka na záver – psy hľadajú aj výbušniny, strelivo a zbrane… neviem si predstaviť, ako by som toho môjho prinútil zožrať dynamit alebo samopal…