• Silvester – zábava či nočná mora?

    Oslavy príchodu nového roka sú jednoznačne späté so slávnostným ohňostrojom a zábavnou pyrotechnikou. Pre mnohých domácich miláčikov však blikajúce svetlá a najmä hluk delobuchov predstavujú veľký stres. Pre majiteľov takýchto zvierat teda koniec roka môže byť aj nepríjemnou nočnou morou.

    Naši miláčikovia majú svoj vlastný vnútorný kalendár, ktorým sa riadia. V tomto kalendári však oslavu vítania príchodu nového roka, spojenú s nadmerným hlukom, nenájdete. Delobuchy ich vedia poriadne vyplašiť, no ak budete vopred pripravení na túto situáciu a vyzbrojíte sa dobrými radami, môžte tak predísť mnohým nepríjemnostiam či tragédiám.

    Aké sú možnosti riešenia strachu zo streľby?
    V podstate sú dve možnosti: dlhodobé a krátkodobé riešenie. Pri dlhodobom riešení prebieha desenzibilácia psa pod taktovkou skúseného kynológa. Jedná sa o špeciálny, dlhodobý a profesionálne vedený výcvik, spravidla trvá niekoľko týždňov až mesiacov. Základným predpokladom je absolvovanie základného výcviku poslušnosti. Krátkodobé riešenie zahŕňa prevažne preventívne opatrenia.

    Môj pes sa nebojí…
    – Aj keď sa vám javí, že pes na streľbu nereaguje, nemôžete sa na to spoľahnúť. Ak dobre neovládate reč tela psa, mnohé signály prehliadnete, napríklad dychčanie či časté zívanie sú prejavom stresu.
    – Citlivosť na hluk sa zvyčajne zhoršuje s vekom. To znamená, že ak vlani váš pes na hluk nereagoval, tento rok sa situácia môže zmeniť. Majte stále na pamäti, že keď sa pes zľakne, môže utekať aj niekoľko kilometrov a potom nevie nájsť cestu späť. Pri úteku sa tiež môže zraniť.
    – Strach môže postupne prerastať do fóbie, ku strachu zo streľby sa môžu postupne nabaľovať aj ďalšie podnety a preto je vhodné ich včas konzultovať so skúseným kynológom. Riešenie týchto problémov je zvyčajne „beh na dlhé trate“, jednorazový seminár či hodinový výcvik psa strachu zo streľby nezbaví.

    Koniec roka sa blíži, aké preventívne opatrenia môžem pre svojho miláčika urobiť?
    NA PRECHÁDZKE
    – v tomto období majte psa pripnutého na vôdzke a dbajte, aby mal dostatočne dotiahnutý obojok.
    – pes by mal byť označený mikročipom (tetovaním), prípadne by mal mať na obojku pripnutú identifikačnú známku s kontaktom na majiteľa, zvyšuje sa tak pravdepodobnosť, že sa v prípade úteku pes vráti k majiteľovi
    – pomocou pamlskov alebo obľúbenej hračky sa snažte odpútať pozornosť psa od okolia
    – psa majte neustále pod dohľadom
    – na Silvestra absolvujte prechádzku s predstihom už podvečer
    – psov nevoďte na miesta, kde sa odpaľuje zábavná pyrotechnika.

    DOMA
    – počas ohňostroja umožnite zvieratkám bežne žijúcim vonku prístup do domu, v žiadnom prípade ich nenechávajte zatvorených v aute alebo uviazaných vonku!
    – zatiahnite závesy či žalúzie, pustite rádio alebo televízor, zvuky, ktoré zviera dôverne pozná, pomôžu odpútať jeho pozornosť
    – svojmu zvieratku venujte pozornosť, povzbuďte ho pohladkaním či potľapkaním, sociálny kontakt je dôležitý, pretože upevňuje vzťah medzi psom a psovodom
    – zamestnajte zvieratko obľúbenými hrami
    – zviera jasne číta mimiku vášho správania, správajte sa ako za bežných okolností. Prehnaná snaha upokojiť vystresované zvieratko môže mať opačný efekt – zvieratko môže vyhodnotiť vzniknutú situáciu tak, že aj vy sa bojíte, čo celú situáciu ešte zhorší.
    – umožnite zvieratku prístup do obľúbenej skrýše, kde sa cíti bezpečne
    – pri veľmi intenzívnom strachu použite psychofarmaká – napr. Sedalin

    Sedalin
    Účinnou látkou Sedalinu je acepromazín, ktorý má utišujúce účinky. Prípravok sa zvieratku aplikuje 30 minút až 1 hodinu pred očakávaným stresom (na Silvestra teda odporúčame podávať Sedalin už okolo 19. hodiny). Pri podaní Sedalinu musí byť zviera pokojné. Pokiaľ by už bolo rozrušené, môže dôjsť k ešte väčšej excitácii, preto Sedalin nepoužívajte pri trvalom vzrušení! Zvyčajne sa podáva najprv iba polovica dávky, druhá polovica sa použije iba v prípade, že nižšia dávka nestačí. Účinok trvá 6 až 12 hodín, u niektorých zvierat môže pretrvávať aj dlhšie, v závislosti na dávke a individuálnej citlivosti.

    PRIEBEH SEDÁCIE
    – reakcia vášho zvieratka na Sedalin môže byť veľmi individuálna. Môžete pozorovať:
     normálne správanie bez strachovej reakcie na stresujúci podnet
     útlm, celkové uvoľnenie, sedácia
     prechodné zmeny správania
     problémy s pohybom, padanie pri pokuse postaviť sa, „motanie sa“( zvieratko sa správa ako opité )
     hlboký spánok dočasne alebo počas celého trvania účinku
    – citlivejšie na účinok sú brachycefalické plemená ( boxer, buldog,…), veľké plemená a anglické chrty
    – hluk a rýchle pohyby môžu dočasne prerušiť sedáciu
    autorka textu: Lenka Bartošová