• Cestujeme s našim miláčikom  – vo vlaku a v autobuse

     

    V tomto článku sa zameriame na možnosť cestovania so zvieraťom v hromadných dopravných prostriedkoch. Keďže mačky, králiky a iné malé zvieratá sa prepravujú zriedkavejšie a  výlučne v boxoch či klietkach, zameriame sa na cestovanie s psíkmi – čo robiť, aby sa cesta na dovolenku nestala nočnou morou?

     

    Pred samotnou cestou odporúčame informovať sa u prepravcu na podmienky prepravy zvierat. Vo všeobecnosti však platí, že psík počas prepravy vlakom alebo autobusom musí byť umiestnený v prepravnom boxe či taške s nepriepustným dnom alebo musí byť pripnutý na vôdzke a musí mať náhubok.

     

    Umiestniť zviera na sedadlo pre cestujúcich je zakázané, preto nezabudnite psíkom pribaliť na cestu podložku na ležanie. Nezabudnite tiež na pitný režim – teda miska a dostatočná zásoba vody by nemali  chýbať v príručnej batožine. Pre prípad, že psík vo vlaku alebo v priestoroch vlakovej/autobusovej stanice vykoná potrebu, je dobré mať po ruke igelitové vrecúško na exkrementy či suchú handričku na utretie mláčky.

     

    Náhubok

    Mnohí majitelia psov považujú používanie náhubkov v pri preprave v dopravných prostriedkoch pre ich miláčika za zbytočné a veľmi nekomfortné. Jedná sa však o preventívne opatrenie. Aj keď svojho psa dobre poznáte a viete vopred odhadnúť jeho správanie, môže nastať taká situácia, kedy kombinácia stresujúcich elementov môže u psa vyvolať až agresívnu reakciu. Ak však použijete správny náhubok (veľkosť, typ) a  na jeho používanie svojho psíka vhodne pripravíte, nebudete mať žiadny problém. Dokonca nie je vylúčené, že si váš psík časom spojí používanie náhubku a výlet do jedného pozitívneho vnemu a stane sa z neho spokojný cestovateľ.

     

    Na trhu nájdete viacero typov náhubkov – kovové, plastové, kožené či textilné. Pre každého psíka sa dá nájsť vhodný náhubok. Náhubok by psíka nemal nikde tlačiť, ale tiež by sa nemal dať ľahko stiahnuť. Je dôležité, aby pes dokázal dostatočne otvoriť papuľku a obliznúť si ňufák – psi nemajú potné žľazy a účinne sa dokážu chladiť iba dychčaním.  Preto jednoznačne neodporúčame používať veterinárne látkové náhubky.

    1

    2

     

    Ako vidíte na týchto obrázkoch – nie je náhubok ako náhubok. Veterinárne látkové (tzv. fixačné) náhubky sa používajú pri vyšetrení a ošetrení najmä bolestivých stavov, kedy je psík nadmieru vystrašený či agresívny. Ako je vidieť na hornom obrázku, tieto náhubky sú z hľadiska dlhodobého nosenia pre psa nekomfortné, pes nemá možnosť dostatočne otvoriť papuľku. V čase horúčav je tak vystavený riziku prehriatia.

     

    Psíka na používanie náhubku začnite navykať s dostatočným predstihom, aby pred odchodom na dovolenku bol už na náhubok privyknutý. Psíka nechajte, aby náhubok preskúmal a potom  mu ho len na malú chvíľku nasaďte a hneď ho štedro odmeňte obľúbenými pamlskami a sociálnym kontaktom (pohladkaním či spoločnou hrou). Psík si tak náhubok spojí s pozitívnym podnetom. Dobu, kedy psíkovi ponecháte nasadený náhubok, postupne predlžujte, až kým psíkovi náhubok nebude vôbec prekážať.

     

    Rovnako tak navykajte psíka na dopravný prostriedok. V hromadných dopravných prostriedkoch totiž natrafíte na množstvo podnetov, ktoré môžu u psíka vyvolať stres (veľké množstvo ľudí, hluk). Začnite kratšou trasou (napríklad zopár zastávok MHD) či výlety na kratšiu vzdialenosť a psíka počas cesty povzbudzujte a odmieňajte. Vyžadujte to istú dávku trpezlivosti, avšak pohodová cesta na dovolenku s vašim štvornohým priateľom za tu námahu stojí, čo poviete?

     

     

     

    Autorka textu: Lenka Bartošová