• Keď sa povie NAJ pes Dúbravky…čo si vlastne predstavíte? Skutočného šampióna krásy, ktorý sa vznešene nesie ulicami Dúbravky či skôr charizmatického dunča s čertovskou iskrou v očkách? Podľa čoho by ste sa rozhodli, ktorý pes je skutočne ten „NAJ“? Je podľa vás podstatná krása, elegancia pohybu, stavba tela, kvalita srsti či skôr charizma a vnútorné čaro, ktoré z psíka vyžarujú? Nuž – kritérií na posudzovanie je priveľa a hľadanie NAJ psa teda nie je vôbec jednoduché!

    Tento rok sa na túto náročnú úlohu v spolupráci s Mestskou časťou Bratislava – Dúbravka podujal Športový klub policajnej kynológie. Tretí ročník akcie Naj pes Dúbravky sa konal 15. októbra 2016 na lúke medzi Kostolom Ducha Svätého a Koprivnicou. Počas príprav na túto akciu sme si častokrát povzdychli „len nech neprší…“ a aj napriek tomu, že predpoveď počasia nám nebola naklonená, skutočne nepršalo. Škoda len, že sme si aspoň občas nepovzdychli „len nech neprší a nefúka ľadový vietor…“ No aj napriek tejto drobnej nepriazni počasia sme prežili krásne predpoludnie.

    V úvodnej časti podujatia po oficiálnom zahájení akcie predstúpili pred publikum členovia Športového klubu policajnej kynológie so svojimi psami. Psovodi predstavili svojich psov a potom predviedli zopár základných povelov, ktoré majú dôležité uplatnenie v bežnom živote – napríklad chôdza pri nohe, odmietanie potravy od cudzieho človeka alebo nácvik socializácie psa. Psovodi predviedli so svojimi psami aj pokročilejšie disciplíny, ako je napríklad odloženie psa, povely na diaľku či odloženie psa za pochodu. Cieľom ukážok však nebolo len pochváliť sa divákom tým, čo sa naučili naše psy. V ŠKPK sa neučia len psíky, ale najmä ich psovodi. Keď sa totiž sami naučíte, ako správne pracovať so svojim psom, bude razom váš psičkársky život podstatne jednoduchší. A nielen to – keď začnete so svojim psom pracovať, vaše vzájomné priateľstvo dostane celkom nový rozmer. Keďže psíky členov ŠKPK majú slušné vychovanie, divákom poďakovali za pozornosť štekaním a tým sa zároveň aj rozlúčili.

    V programe podujatia nasledovalo posudzovanie psíkov v jednotlivých súťažných kategóriách – naj šteniatko, naj dospelý pes, naj veterán, naj pár psov a najlepšie oblečený pes. Súťažili psíky malé aj veľké, krátkosrsté aj huňaté, psíky so vzácnym rodokmeňom aj plody náhodnej pouličnej lásky. Zvoliť víťazov jednotlivých kategórií však nebolo vôbec jednoduché! Každý psík, ktorý sa zúčastnil týchto súťaží, mal totiž svoje čaro.

    Čo dodať na záver? Ako autorka článku sa vám musím k niečomu priznať. Možno som vám v úvode trošku klamala. Odpovedať na otázku „ktorý pes je ten NAJ?“ totiž nie je vôbec náročné. Každý z nás na ňu dokonca odpovie rovnako – predsa môj pes je NAJ J No aj napriek tomuto malému klamstvu musím konštatovať, že podujatie Naj pes Dúbravky 2016 pre mňa osobne patrí medzi vydarené akcie a pevne verím, že sa uvidíme aj budúci rok.

    Lenka