• So psom na dovolenku – cestujeme autom

     

    V porovnaní s hromadnými dopravnými prostriedkami (vlak, autobus) predstavuje auto podstatne vyšší komfort cestovania, najmä na dlhšie vzdialenosti. Čo je však dôležité vedieť pred cestou?

     

    Bezpečnosť

    O preprave zvierat v aute hovorí §51 odsek 3 (Preprava nákladu) Zákona 8/2009 o cestnej premávke: Pri preprave živých zvierat nesmie byť ohrozená bezpečnosť vodiča a prepravovaných osôb, bezpečnosť prepravovaných zvierat ani bezpečnosť cestnej premávky.“  Je dôležité uvedomiť si, že pes nedokáže sledovať bezpečnosť premávky a predpokladať akúkoľvek zmenu rýchlosti či smeru. V prípade prudkého brzdenia či nárazu pes neudrží balans a tak sa z neho môže stať neriadená strela.  Preto je dôležité počas jazdy zabrániť psom voľný pohyb po kabíne auta. Existuje viacero možností:

    – preprava psa v kufri auta s bezpečnostnou mrežou

    – preprava v špeciálnych boxoch v kufri auta (dajú sa vyrobiť na mieru)

    – preprava v boxe za zadnom sedadle, pričom sa odporúča box zabezpečiť bezpečnostným pásom

    – pripútanie psa na zadnom sedadle špeciálnymi bezpečnostnými popruhmi (popruhy pripínajte vždy na postroj, nikdy nie na obojok!)

    Preprava psov v náručí, na kolenách vodiča či spolujazdca, pri nohách vodiča alebo v otvorenom okne či za zadným sklom je neprípustná z hľadiska bezpečnosti. Zdajú sa vám tieto opatrenia prehnané? Majte na pamäti, že za všetky škody spôsobené nedostatočne pripútaným či upevneným nákladom zodpovedá vodič. Rovnako tak tlak nafúknutého airbagu môže mať pre psa na kolenách či v náručí až fatálne následky.

     

    Klimatizácia a prievan

    Psi reagujú na prievan podstatne citlivejšie ako ľudia a preto neodporúčame otvárať okná v aute „krížom“. Používanie klimatizácie podstatne zvyšuje komfort cestovania, no aj pri nej by ste mali byť opatrní. Rovnako ako u ľudí, tak aj u psov predstavuje veľký rozdiel teploty v klimatizovanom priestore a vonkajšou teplotou pomerne veľkú záťaž na organizmus. Za optimálny sa považuje rozdiel medzi týmito teplotami 7 °C. Niekoľko minút pred zastavením sa odporúča klimatizáciu vypnúť. Niektoré psi najlepšie znášajú cestu počas noci.

     

    Pravidelné prestávky

    Psíka naposledy nakŕmte dve až tri hodiny pred cestou. Ak trpí kinetózou (zvracanie počas jazdy), poraďte sa s veterinárnym lekárom, iste vám odporučí vhodnú terapiu. Počas cesty doprajte svojmu chlpáčovi pravidelné prestávky v časovom intervale každé 2 až 3 hodiny – doprajte mu dostatok čerstvej vody a krátku prechádzku na vykonanie potreby.

     

    Čo robiť, keď sa psík jazdy v aute bojí?

    Niektoré psíky doslova milujú cestovanie autom a sú ochotné nastúpiť do hocakého auta, ktoré má práve otvorené dvere. No sú aj také jedince, ktoré majú hoci len z nastupovania do auta  doslova paniku, najmä ak si jazdu autom spojili s negatívnou skúsenosťou (napr. jeho prvá jazda autom smerovala na veterinárnu kliniku na chirurgický zákrok). V takomto prípade je potrebné psíka privyknúť na auto najlepšie formou hry, aby si pes spojil samotné auto s pozitívnym vnemom. Uložte do auta (na zadné sedadlo alebo do kufra – tam kde psík bude cestovať) jeho hračku alebo obľúbený pamlsok, prípadne si do auta sadnite aj vy, a počkajte, až psík nastúpi do auta sám. Psíka riadne pochváľte a odmeňte. Rozhodne nerobte nič proti vôli psa! Ak váš psík ešte autom necestoval, začnite krátkou trasou. Ak je psík počas jazdy nervózny, občas po pohladkajte na povzbudenie, avšak neľutujte ho, pretože by mohol túto situáciu vyhodnotiť ako ozajstné riziko. Pevne však veríme, že  cestou na spoločnú dovolenku sa váš psík uloží do klbka a bude snívať o vašich spoločných dobrodružstvách.

     

    Autorka textu: Lenka Bartošová